KACZKA Z BRZOSKWINIAMI

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
35 minut
Czas gotowania
140 minut
Poziom trudności
trudny
Porcje
6 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
1,00 szt.
Kaczka
4,00 dag
Tłuszcz
0,05 l
Rum
15,00 dag
Cebula
0,10 l
Rosół
50,00 dag
Brzoskwinia
0,50 dag
Mąka ziemniaczana
0,20 dag
Cukier
2,00 łyżka
Cynamon
2,00 łyżka
Majeranek
2,00 łyżka
Imbir
1,00 szt. Kaczka4,00 dag Tłuszcz0,05 l Rum15,00 dag Cebula0,10 l Rosół50,00 dag Brzoskwinia0,50 dag Mąka ziemniaczana0,20 dag Cukier2,00 łyżka Cynamon2,00 łyżka Majeranek2,00 łyżka Imbir
KACZKA Z BRZOSKWINIAMI
  1. Oczyszczoną kaczkę natrzeć solą i majerankiem na zewnątrz i wewnątrz i obsmażyć w rondlu na gorącym tłuszczu. Oblać kaczkę częścią rumu lub ratafii i podpalić.
  2. Gdy płomień zgaśnie, dodać drobno pokrojoną cebulę, podlać odrobiną rosołu i dusić pod przykryciem około 90 minut. Kaczkę wyjąć, ułożyć na półmisku, postawić w cieple.
  3. Brzoskwinie obrać ze skórki, podzielić na połówki, posypać cukrem, podlać wodą i dusić przez chwilę (do brzoskwiń z puszki zamiast wody dodać soku).
  4. Brzoskwinie wyjąć, ułożyć na półmisku obok kaczki. Sok z brzoskwiń wlać do sosu z kaczki, dodać szczyptę cynamonu, imbiru i pozostały rum lub ratafię, sos zagęścić zawiesiną z mąki ziemniaczanej.
  5. Podlać sosem kaczkę i brzoskwinie, chwilę potrzymać w piekarniku. Podawać z ryżem na sypko.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*