Oczyszczoną kaczkę natrzeć solą i majerankiem na zewnątrz i wewnątrz i obsmażyć w rondlu na gorącym tłuszczu. Oblać kaczkę częścią rumu lub ratafii i podpalić.
Gdy płomień zgaśnie, dodać drobno pokrojoną cebulę, podlać odrobiną rosołu i dusić pod przykryciem około 90 minut. Kaczkę wyjąć, ułożyć na półmisku, postawić w cieple.
Brzoskwinie obrać ze skórki, podzielić na połówki, posypać cukrem, podlać wodą i dusić przez chwilę (do brzoskwiń z puszki zamiast wody dodać soku).
Brzoskwinie wyjąć, ułożyć na półmisku obok kaczki. Sok z brzoskwiń wlać do sosu z kaczki, dodać szczyptę cynamonu, imbiru i pozostały rum lub ratafię, sos zagęścić zawiesiną z mąki ziemniaczanej.
Podlać sosem kaczkę i brzoskwinie, chwilę potrzymać w piekarniku. Podawać z ryżem na sypko.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!