Ryż przebrać, umyć, ugotować na gęsto, wymieszać z jajami. Cebulę obrać, opłukać, posiekać, zrumienić na połowie przewidzianego w proporcji tłuszczu, dodać do masy ryżowej, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Kabaczek umyć, obrać, przekrajać wzdłuż na pół, wydrążyć pestki wraz z luźnym miąższem. Połówki kabaczka napełnić nadzieniem.
Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, dodać resztę tłuszczu, podlać wodą, udusić do miękkości. Mąkę przesiać. Masło lub margarynę stopić.
Dodać mąkę, wymieszać, rozprowadzić wywarem z warzyw lub wodą, zagotować mieszając, połączyć z pastą pomidorową. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem.
Przygotowanym sosem zalać kabaczki. Chwilę dusić. Wyłożyć na półmisek, posypać pietruszką. Podawać zaraz po przyrządzeniu z dodatkiem ziemniaków.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!