- Czas przygotowania
- 15 minut
- Czas gotowania
- 20 minut
- Poziom trudności
- łatwy
- Porcje
- 4 osoby
- Posiłek
- Kolacja
- Autor
- Opublikowano
- 24 maja 2017
- 100,00 dag
- Liście jarmużu
- 3,00 łyż.
- Oliwa
- 1,00 szt.
- Natka pietruszki
- 0,15 l
- Mleko
- 8,00 dag
- Śmietana
- 2,00 dag
- Masło
- 2,00 dag
- Mąka
- 3,00 szt.
- Ząbek czosnku
- 4,00 szt.
- Jajko ugotowane na twardo
- 5,00 dag
- Utarty żółty ser
- 1,00 łyż.
- Curry
- Liście jarmużu przebrać, usunąć zgrubiałe ogonki i środkowy nerw, umyć, osączyć, wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem soli, ugotować do miękkości, odcedzić, posiekać lub zmiksować, włożyć do rondla, wymieszać z oliwą, dodać mleko rozkłócone z przesianą mąką i śmietaną, nieco curry, wymieszać, dusić kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
- Przyprawić do smaku solą i ewentualnie curry, dodać drobno posiekany czosnek.
- Gorący jarmuż wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać posiekaną pietruszką i utartym serem, obłożyć dookoła gorącymi jajami na twardo lub w koszulkach.
- Od razu podawać z dodatkiem smażonych grzanek, pieczonych ziemniaków lub pieczywa.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!