JAJA SMAŻONE PO SZKOCKU

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
20 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
2 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
6,00 szt.
Jajka
2,00 łyżka
Mąki
15,00 dag
Mięsa mielonego
4,00 łyżka
Bułki tartej
0,50 Szklanki
Oleju
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
6,00 szt. Jajka2,00 łyżka Mąki15,00 dag Mięsa mielonego4,00 łyżka Bułki tartej0,50 Szklanki Oleju1,00 szczypt Soli1,00 szczypt Pieprzu
JAJA SMAŻONE PO SZKOCKU
  1. Jaja umyć, ugotować na twardo (8-10 minut), przełożyć do zimnej wody, ostudzić, obrać ze skorupek. Mąkę przesiać. Obrane ze skorupek jaja otoczyć dokładnie w mące.
  2. Mięso wymieszać z surowym jajkiem, dodać 2—3 łyżki tartej bułki, wyrobić masę, przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane na twardo jaja pokrajać wzdłuż na połówki, powierzchnię przekroju każdego jaja oblepić masą mięsną. Masa powinna pokryć powierzchnię jaja równomiernie na grubość 1/2 cm.
  3. Surowe jajko wylać ze skorupki, lekko ubić trzepaczką, a następnie otoczyć w nim pokryte mięsem jaja i otaczać w tartej bułce, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć, wkładając na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Rumienić równomiernie.
  4. Półmisek wyłożyć Ustkami sałaty. Ułożyć połówki jaj przekrojem do góry. Podawać z dodatkiem ziemniaków i zimnych ostrych sosów, najlepiej pomidorowych, i z surówkami.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*