- Czas przygotowania
- 25 minut
- Czas gotowania
- 60 minut
- Poziom trudności
- średni
- Porcje
- 6 osoby
- Posiłek
- Obiad
- Autor
- Opublikowano
- 29 kwietnia 2017
- 75,00 dag
- Baranina z kością
- 25,00 dag
- Cebula
- 15,00 dag
- Śliwki suszone
- 0,25 l
- Wino białe wytrawne
- 1,00 szt.
- Cytryna
- 3,00 dag
- Olej
- 4,00 dag
- Masło
- 3,00 dag
- Mąka
- 0,50 l
- Woda
- 1,00 szt.
- Papryka
- 1,00 łyż.
- Gałka muszkatołowa
- Z mięsa usunąć kości, pokroić je w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, papryką i mąką, a następnie obsmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę w mieszance oleju i masła.
- Śliwki wydrylować i namoczyć w połowie wina. Obsmażone mięso przełożyć do rondla, podlać wodą, dodać pozostałe wino, sok z cytryny, startą skórkę z cytryny, 3 śliwki i dusić do miękkości.
- Gdy mięso będzie miękkie, dodać śliwki wraz z winem i zagotować. Doprawić gałką muszkatołową. Podawać z ryżem.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!