Żeliwny emaliowany lub kamionkowy rondel natrzeć czosnkiem. Do przygotowanego rondla wlać wino i tłuszcz. Podgrzewać, nie dopuszczając do zawrzenia. Ser oczyścić ze skóry, utrzeć na tarce z dużymi otworami. Do gorącego wina wsypać ser.
Podgrzewać na wolnym ogniu w rondlu ustawionym na płytce ochronnej. W trakcie podgrzewania mieszać drewnianą łyżką. Ser powinien się stopić i połączyć z winem. Gdy powstanie jednolita gładka masa, przyprawić do smaku pieprzem.
. Podawać potrawę gorącą z dodatkiem bułki pokrajanej w kostkę. Szwajcarzy podają fondue w rondlu ustawionym na stole biesiadnym na podgrzanej płytce. Do fondue podaje się specjalne długie widelce. Konsumenci nabijają na widelec kostkę bułki i zanurzają ją w fondue.
Specjalnych widelców do fondue nie mamy, radzimy więc nakładać masę na ogrzane talerze i podawać bądź z dodatkiem bułki, bądź ugotowanego na sypko ryżu. W tym ostatnim przypadku pożądany będzie dodatek sosu pomidorowego.
Potrawę można podawać na obiad, obowiązkowo z dodatkiem warzywnym. Odpowiednia będzie zielona sałata lub inna letnia surówka
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!