Przygotować farsz: drobno pokrojoną cebulę lekko zrumienić na maśle, dodać zmieloną czerstwą bułkę, ugotowane posiekane grzyby. Całość przyprawić solą i pieprzem.
Mięso zemleć. Dodać do niego namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, jajka, sól i dokładnie wymieszać.
Z masy mięsnej uformować lekko spłaszczone zrazy. Farsz wkładać do środka zrazów. Zrazy formować nadając im owalny kształt.
Następnie oprószyć mąką, obrumienić na smalcu. Przełożyć do naczynia, podlać wywarem pozostałym z gotowania grzybów
i dusić pod przykryciem około 30 minut.
Sos zaprawić mąką, dodać śmietanę. Podawać posypane natką pietruszki z ziemniakami, kaszą perłową, makaronem.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!