Grzyby umyć, ugotować do miękkości. Gdy miękkie, odcedzić wywar, grzyby posiekać. Ryż przebrać, opłukać, ugotować wsypując do dużej ilości gotującej się wody (jak kluski), odcedzić.
Ugotowany ryz wymieszać z pokrajanymi grzybami, dodać jaja, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Obraną cebulę opłukać, wrzucić na wrzącą wodę, obgotować, odsączyć, wydrążyć i napełnić przygotowanym nadzieniem z ryżu.
Nadziane cebule ułożyć w płaskim rondlu lub na półmisku. Zalać sosem przygotowanym jak niżej. Tłuszcz stopić, dodać przesianą mąkę, wymieszać, lekko zrumienić, rozprowadzić wywarem z grzybów, zagotować, wymieszać ze śmietaną i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Półmisek lub rondel z cebulą wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu z ziemniakami i surówką lub sałatką z warzyw. Potrawkę tę można zapiekać również w prodiżu.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!