CEBULA NADZIEWANA RYŻEM

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
100,00 dag
Cebula
10,00 dag
Ryż
3,00 dag
Grzyby suszone
5,00 dag
Tłuszcz
4,00 dag
Mąka
12,50 dag
Śmietana
2,00 szt.
Jajko
100,00 dag Cebula10,00 dag Ryż3,00 dag Grzyby suszone5,00 dag Tłuszcz4,00 dag Mąka12,50 dag Śmietana2,00 szt. Jajko
CEBULA NADZIEWANA RYŻEM
  1. Grzyby umyć, ugotować do miękkości. Gdy miękkie, odcedzić wywar, grzyby posiekać. Ryż przebrać, opłukać, ugotować wsypując do dużej ilości gotującej się wody (jak kluski), odcedzić.
  2. Ugotowany ryz wymieszać z pokrajanymi grzybami, dodać jaja, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Obraną cebulę opłukać, wrzucić na wrzącą wodę, obgotować, odsączyć, wydrążyć i napełnić przygotowanym nadzieniem z ryżu.
  3. Nadziane cebule ułożyć w płaskim rondlu lub na półmisku. Zalać sosem przygotowanym jak niżej. Tłuszcz stopić, dodać przesianą mąkę, wymieszać, lekko zrumienić, rozprowadzić wywarem z grzybów, zagotować, wymieszać ze śmietaną i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Półmisek lub rondel z cebulą wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu z ziemniakami i surówką lub sałatką z warzyw. Potrawkę tę można zapiekać również w prodiżu.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*