BUDYŃ PIECZARKOWY

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
80 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
30,00 dag
Pieczarki
15,00 dag
Cebula
25,00 dag
Ryż
6,00 dag
Oliwa
8,00 dag
Masło
4,00 szt.
Jajko
0,50 szt.
Natka pietruszki
2,00 dag
Bułka tarta
4,00 dag
Śmietana
30,00 dag Pieczarki15,00 dag Cebula25,00 dag Ryż6,00 dag Oliwa8,00 dag Masło4,00 szt. Jajko0,50 szt. Natka pietruszki2,00 dag Bułka tarta4,00 dag Śmietana
BUDYŃ PIECZARKOWY
  1. Umytą formę budyniową posmarować masłem, posypiać tartą bułką. Ryż przebrać, umyć, wsypać do wrzącej osolonej wody (2 1/2 szklanki), dodać 1/2 łyżki masła, ugotować na sypko. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, lekko zrumienić na oliwie.
  2. Gdy zacznie żółknąć, dodać 1/2 łyżki masła. Pieczarki umyć, oczyścić, poszatkować drobno i wraz z masłem dodać do cebuli, udusić. Pod koniec duszenia dodać śmietanę, wymieszać, dusić chwilę, przyprawić solą do smaku. Uduszone pieczarki wymieszać z ugotowanym ryżem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Masło utrzeć w donicy na tak zwaną śmietanę, ucierając dodawać stopniowo po sztuce żółtka. Utartą pulchną masę wymieszać z posiekaną pietruszką i przygotowanym ryżem.
  4. Z białek ubić pianę, gdy będzie sztywna, nieco posolić, ubijać jeszcze chwilę, następnie połączyć z przygotowaną masą ryżową, wyłożyć do formy budyniowej, wyrównać powierzchnię, zamknąć szczelnie.
  5. Zamkniętą formę wstawić do garnka z gorącą wodą. Forma powinna stać na dnie naczynia. Garnek przykryć. Gotować na wolnym ogniu przez około 60 minut.
  6. Formę z ugotowanym budyniem wyjąć z garnka, pozostawić na parę minut, otworzyć, wyłożyć budyń na ogrzany półmisek. Podawać bezpośrednio po ugotowaniu z dodatkiem stopionego masła, wymieszanego ze zrumienioną tartą bułką lub sosu.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*