Cebulę obrać, opłukać, drobniutko pokrajać i lekko podrumienić na oliwie lub oleju.
Pieczarki umyć, oczyścić, poszatkować, dodać do podrumienionej cebuli, poddusić, osolić.
Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokrajać, dodać do duszących się pieczarek. Dusić przez około 20 minut.
Przyprawić do smaku drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Brokuły ugotować, wkładając do wrzącej osolonej wody z dodatkiem listka laurowego i odrobiny szałwii.
Umytą cukinię pokrajać w plastry, oprószyć pieprzem, lekko obrumienić na oliwie, dodać szczyptę szałwii i listek laurowy, poddusić.
Podduszoną cukinię lub ugotowane, odcedzone brokuły wyłożyć na półmisek, przykryć uduszonymi pieczarkami, posypać zieloną pietruszką.
Obłożyć dookoła jajami sadzonymi. Ozdobić roszponką lub jarmużem. Podawać z dodatkiem klusek lub ziemniaków.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!