BROKUŁY PO CYGAŃSKU

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
100,00 dag
Brokuły
30,00 dag
Pieczarki
40,00 dag
Pomidor
25,00 dag
Cebula
10,00 dag
Oliwa
3,00 szt.
Ząbek czosnku
1,00 szt.
Liść laurowy
1,00 szt.
Natka pietruszki
4,00 szt.
Jajko
100,00 dag Brokuły30,00 dag Pieczarki40,00 dag Pomidor25,00 dag Cebula10,00 dag Oliwa3,00 szt. Ząbek czosnku1,00 szt. Liść laurowy1,00 szt. Natka pietruszki4,00 szt. Jajko
BROKUŁY PO CYGAŃSKU
  1. Cebulę obrać, opłukać, drobniutko pokrajać i lekko podrumienić na oliwie lub oleju.
  2. Pieczarki umyć, oczyścić, poszatkować, dodać do podrumienionej cebuli, poddusić, osolić.
  3. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokrajać, dodać do duszących się pieczarek. Dusić przez około 20 minut.
  4. Przyprawić do smaku drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Brokuły ugotować, wkładając do wrzącej osolonej wody z dodatkiem listka laurowego i odrobiny szałwii.
  5. Umytą cukinię pokrajać w plastry, oprószyć pieprzem, lekko obrumienić na oliwie, dodać szczyptę szałwii i listek laurowy, poddusić.
  6. Podduszoną cukinię lub ugotowane, odcedzone brokuły wyłożyć na półmisek, przykryć uduszonymi pieczarkami, posypać zieloną pietruszką.
  7. Obłożyć dookoła jajami sadzonymi. Ozdobić roszponką lub jarmużem. Podawać z dodatkiem klusek lub ziemniaków.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*