Liście boćwiny lub gałązki portulaki umyć, odrzucić ogonki liściowe boćwiny i gałązki portulaki. Pietruszkę umyć.
Przygotowane oczyszczone liście obgotować, wrzucając wraz z liśćmi pietruszki do wrzącej osolonej wody. Czas obgotowywania wynosi około 3—4 minuty. Odcedzić, przestudzić, posiekać lub zmiksować.
Żaroodporny półmisek lub porcjowe nelsonki natrzeć czosnkiem, posmarować masłem.
Masło (margarynę) stopić, dodać przesianą mąkę, wymieszać, rozprowadzić mlekiem, podgrzewać w trakcie ustawicznego mieszania trzepaczką.
Doprowadzić do zawrzenia. Zagęszczony sos wymieszać szybkimi ruchami trzepaczki z jajami, dodać 3/4 utartego sera i śmietanę.
Przygotowany w ten sposób sos wymieszać z posiekanymi liśćmi, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Amatorzy mogą dodać nieco drobniutko posiekanego czosnku.
Przygotowaną masę wyłożyć na żaroodporny półmisek lub wyporcjować do kokilek, posypać równomiernie utartym serem, skropić stopionym masłem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiec, lekko rumieniąc. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu z dodatkiem grzanek lub pieczywa.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!