BARSZCZ NA WĘDZONCE

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
60 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
15,00 dag
Wołowiny bez kości
15,00 dag
Wędzonki
40,00 dag
Buraków
20,00 dag
Kapusty
3,00 szt.
Marchewki
2,00 szt.
Pietruszki
4,00 szt.
Cebule
4,00 łyżka
Koncentratu pomidorowego
0,50 Szklanki
Śmietany kwaśnej
3,00 łyżka
Posiekanej zielonej pietruszki
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
1,00 szczypt
Ocet
2,00 szt.
Listki laurowe
15,00 dag Wołowiny bez kości15,00 dag Wędzonki40,00 dag Buraków20,00 dag Kapusty3,00 szt. Marchewki2,00 szt. Pietruszki4,00 szt. Cebule4,00 łyżka Koncentratu pomidorowego0,50 Szklanki Śmietany kwaśnej3,00 łyżka Posiekanej zielonej pietruszki1,00 szczypt Soli1,00 szczypt Pieprzu1,00 szczypt Ocet2,00 szt. Listki laurowe
BARSZCZ NA WĘDZONCE
  1. Wołowinę oczyścić, umyć, zalać wrzącą wodą (około 6 szklanek), osolić, ugotować do miękkości. Boczek lub wędzonkę oczyścić, umyć i dodać do gotującego się mięsa mniej więcej po godzinie gotowania. Ugotować. Warzywa umyć.
  2. Marchew i pietruszkę oczyścić, opłukać, pokrajać w makaronik lub w kostkę. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, wymieszać z przygotowaną marchewką i pietruszką, dodać łyżkę masła, osolić, dusić na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu i uważając, żeby się nie przypaliły. Umyte buraczki obrać i drobno pokrajać lub utrzeć na tarce z dużymi otworami, osolić, dodać resztę masła, dusić, mieszając od czasu do czasu.
  3. Uduszone warzywa (wraz z burakami) włożyć do dużego garnka, zalać przecedzonym wywarem z mięsa i boczku, nastawić do gotowania. Gotować pod przykryciem. Kapustę oczyścić, umyć, drobno poszatkować, włożyć do gotujących się warzyw. Ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać listek laurowy i koncentrat pomidorowy.
  4. Do ugotowanych warzyw dodać pokrajane w niewielkie kawałki mięso i boczek lub wędzonkę. Zaprawić zupę śmietaną, podgrzać, przyprawić do smaku octem winnym, solą i pieprzem. Do przygotowanej zupy dodać posiekaną pietruszkę zieloną.
  5. Wyporcjować na talerze. Podawać z dodatkiem pieczywa lub oddzielnie ugotowanych ziemniaków. Na deser można podać jabłka pieczone lub surówkę z jabłek.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*