Wołowinę oczyścić, umyć, zalać wrzącą wodą (około 6 szklanek), osolić, ugotować do miękkości. Boczek lub wędzonkę oczyścić, umyć i dodać do gotującego się mięsa mniej więcej po godzinie gotowania. Ugotować. Warzywa umyć.
Marchew i pietruszkę oczyścić, opłukać, pokrajać w makaronik lub w kostkę. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, wymieszać z przygotowaną marchewką i pietruszką, dodać łyżkę masła, osolić, dusić na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu i uważając, żeby się nie przypaliły. Umyte buraczki obrać i drobno pokrajać lub utrzeć na tarce z dużymi otworami, osolić, dodać resztę masła, dusić, mieszając od czasu do czasu.
Uduszone warzywa (wraz z burakami) włożyć do dużego garnka, zalać przecedzonym wywarem z mięsa i boczku, nastawić do gotowania. Gotować pod przykryciem. Kapustę oczyścić, umyć, drobno poszatkować, włożyć do gotujących się warzyw. Ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać listek laurowy i koncentrat pomidorowy.
Do ugotowanych warzyw dodać pokrajane w niewielkie kawałki mięso i boczek lub wędzonkę. Zaprawić zupę śmietaną, podgrzać, przyprawić do smaku octem winnym, solą i pieprzem. Do przygotowanej zupy dodać posiekaną pietruszkę zieloną.
Wyporcjować na talerze. Podawać z dodatkiem pieczywa lub oddzielnie ugotowanych ziemniaków. Na deser można podać jabłka pieczone lub surówkę z jabłek.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!