KULEBIAK Z RYŻEM I PIECZARKAMI

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
60 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
trudny
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
1,00 łyżka
Tłuszcz
3,00 szt.
Jajko ugotowane na twardo
40,00 dag
Pieczarki
10,00 dag
Ryż
2,00 łyżka
Śmietana
2,00 szt.
Jajko
10,00 dag
Masło
1,00 szk.
Mleko
1,00 łyż.
Cukier
4,00 dag
Drożdże
50,00 dag
Mąka
1,00 szczypt
Sól
1,00 szczypt
Pieprz
5,00 dag
Pietruszka naciowa
1,00 łyżka Tłuszcz3,00 szt. Jajko ugotowane na twardo40,00 dag Pieczarki10,00 dag Ryż2,00 łyżka Śmietana2,00 szt. Jajko10,00 dag Masło1,00 szk. Mleko1,00 łyż. Cukier4,00 dag Drożdże50,00 dag Mąka1,00 szczypt Sól1,00 szczypt Pieprz5,00 dag Pietruszka naciowa
KULEBIAK Z RYŻEM I PIECZARKAMI
  1. Ryż przebrać, umyć, zmieniając kilkakrotnie wodę. Zagotować szklankę wody, osolić, dodać 1/5 łyżki tłuszczu. Do wrzątku wsypać odcedzony ryż. Ugotować na sypko.
  2. Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, ogrzewać na wolnym ogniu, mieszając. Gdy zmięknie i zacznie żółknąć, dodać tłuszcz, lekko podrumienić. Pieczarki drobno po- szatkować, dodać do zrumienionej cebuli, udusić, osolić.
  3. Ugotowane na twardo jaja obrać ze skorupek, posiekać. Ugotowany ryż wymieszać z pieczarkami i jajami, dodać zieloną pietruszkę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z mlekiem (1/2 szklanki). Mąkę przesiać. Kilka łyżek mąki dodać do drożdży, wymieszać. Powinna powstać masa o konsystencji gęstej śmietany. Naczynie z rozczynem przykryć, pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
  5. Gdy roz- czyn wyrośnie, podwajając swoją objętość, dodać resztę mąki, jaja oraz śmietanę, posolić i wyrobić ciasto drewnianą łyżką. Pod koniec wyrabiania dodać stopione masło lub margarynę. Dostatecznie wyrobione ciasto powinno odstawać od łyżki i ścianek naczynia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
  6. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować, formując duży prostokąt. Nadzienie można ułożyć wzdłuż dłuższego boku prostokąta lub w środku. W pierwszym przypadku należy zwinąć pieróg tak jak struclę. Jeśli nadzienie umieścimy w środku, to trzeba nad nim skleić brzegi prostokąta, formując pieróg.
  7. Gotowy ułożyć na blasze. Upiec, gdy podrośnie. Kulebiak podaje się na gorąco z dodatkiem sosu pomidorowego lub stopionego masła.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*