FASOLA W SZARYM SOSIE

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
2 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
40,00 dag
Fasola "Jaś"
2,00 łyż.
Masło
3,00 łyż.
Miód
1,00 szt.
Cytryna
5,00 dag
Pierniki
5,00 dag
Migdały
5,00 dag
Rodzynki
15,00 dag
Ser biały
40,00 dag Fasola "Jaś"2,00 łyż. Masło3,00 łyż. Miód1,00 szt. Cytryna5,00 dag Pierniki5,00 dag Migdały5,00 dag Rodzynki15,00 dag Ser biały
FASOLA W SZARYM SOSIE
  1. Fasolę przebrać, umyć, namoczyć w chłodnej przegotowanej wodzie. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła. Pod koniec gotowania osolić.
  2. Piernik utrzeć na tarce z małymi otworami. Stopić masło (margarynę) z dodatkiem miodu, wymieszać z utartym piernikiem. Podsmażyć na wolnym ogniu, dodać wywar z fasoli (około 2 szklanek). Gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia.
  3. Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać, drobno pokrajać. Rodzynki przebrać, umyć, odcedzić. Przygotowane rodzynki i migdały dodać do sosu, sos przyprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny lub octem. Sos powinien być słodko-kwaśny.
  4. Ser pokrajać w drobną kostkę. Gorącą fasolę wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać serem, zalać równomiernie sosem. Podawać jako danie kolacyjne lub obiadowe.
  5. Biały ser można zastąpić łagodnym żółtym pokrajanym w grube kawałki. Żółty ser podaje się wówczas oddzielnie na małym półmiseczku.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*