Fasolę przebrać, umyć, namoczyć w chłodnej przegotowanej wodzie. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła. Pod koniec gotowania osolić.
Piernik utrzeć na tarce z małymi otworami. Stopić masło (margarynę) z dodatkiem miodu, wymieszać z utartym piernikiem. Podsmażyć na wolnym ogniu, dodać wywar z fasoli (około 2 szklanek). Gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia.
Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać, drobno pokrajać. Rodzynki przebrać, umyć, odcedzić. Przygotowane rodzynki i migdały dodać do sosu, sos przyprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny lub octem. Sos powinien być słodko-kwaśny.
Ser pokrajać w drobną kostkę. Gorącą fasolę wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać serem, zalać równomiernie sosem. Podawać jako danie kolacyjne lub obiadowe.
Biały ser można zastąpić łagodnym żółtym pokrajanym w grube kawałki. Żółty ser podaje się wówczas oddzielnie na małym półmiseczku.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!