Jajko umyć, wylać do miseczki. Czosnek obrać, opłukać, posiekać, rozetrzeć z solą. Zagotować 2 szklanki wody, osolić, wsypać sproszkowany groch, wymieszać drewnianą łyżką, chwilę podgrzewać. Gęstą masę grochową ostudzić.
Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, zrumienić na smalcu na jasnozłoty kolor, wymieszać z masą grochową, dodać jajko, połowę tartej bułki, roztarty z solą czosnek. Dobrze wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Z przygotowanej masy uformować wałek o średnicy około 8 cm, otoczyć w tartej bułce. Wałek pokrajać w poprzek na plastry grubości około 1 cm.
Z plastrów formować okrągłe lub owalne kotlety, otaczając w tartej bułce. Smażyć, wkładając na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Podawać na gorąco z dodatkiem sosu korniszonowego, grzybowego lub czosnkowego i z surówkami.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!