KOTLETY Z GROCHU

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
20 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
2 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
30,00 dag
Groch sproszkowany
15,00 dag
Cebula
1,00 łyż.
Smalec
5,00 dag
Bułka tarta
1,00 szt.
Jajko
3,00 szt.
Ząbek czosnku
10,00 dag
Tłuszcz
1,00 łyż.
Majeranek
30,00 dag Groch sproszkowany15,00 dag Cebula1,00 łyż. Smalec5,00 dag Bułka tarta1,00 szt. Jajko3,00 szt. Ząbek czosnku10,00 dag Tłuszcz1,00 łyż. Majeranek
KOTLETY Z GROCHU
  1. Jajko umyć, wylać do miseczki. Czosnek obrać, opłukać, posiekać, rozetrzeć z solą. Zagotować 2 szklanki wody, osolić, wsypać sproszkowany groch, wymieszać drewnianą łyżką, chwilę podgrzewać. Gęstą masę grochową ostudzić.
  2. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, zrumienić na smalcu na jasnozłoty kolor, wymieszać z masą grochową, dodać jajko, połowę tartej bułki, roztarty z solą czosnek. Dobrze wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  3. Z przygotowanej masy uformować wałek o średnicy około 8 cm, otoczyć w tartej bułce. Wałek pokrajać w poprzek na plastry grubości około 1 cm.
  4. Z plastrów formować okrągłe lub owalne kotlety, otaczając w tartej bułce. Smażyć, wkładając na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Podawać na gorąco z dodatkiem sosu korniszonowego, grzybowego lub czosnkowego i z surówkami.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*