Kaszę gryczaną przebrać, odsiać na sicie, wsypać do rondla z ogrzanym olejem, wymieszać, ogrzewać przez kilka minut na małym ogniu, stale mieszając, osolić, zalać wrzącą wodą (2 szklanki). Gdy zawrze, przykryć i ustawić rondel z kaszą na płytce ochronnej, ułożonej na małym płomieniu.
Ugotować na sypko. Biały ser przepuścić przez maszynkę do mięsa, uzyskaną masę wymieszać z jajami i pietruszką, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Amatorzy mogą wymieszać ser z kaszą.
W żaroodpornym naczyniu, posmarowanym tłuszczem, ułożyć na dnie połowę kaszy, na niej ułożyć ser i przykryć resztą kaszy lub wyłożyć kaszę wymieszaną z serem.
Wyrównać powierzchnię, posmarować rozprowadzając równomiernie 2—3 łyżki śmietany. Zapiec w piekarniku. Podawać na gorąco z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosem pietruszkowym albo szczypiorkowym i z surówką, np. wiosenną.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!