KASZA GRYCZANA ZAPIEKANA Z SEREM

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
15 minut
Czas gotowania
35 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
25,00 dag
Kasza gryczana
1,00 łyż.
Olej
50,00 dag
Ser biały
2,00 szt.
Jajko
1,00 łyż.
Tłuszcz
4,00 łyż.
Posiekana zielona pietruszka
12,00 dag
Śmietana kwaśna
25,00 dag Kasza gryczana1,00 łyż. Olej50,00 dag Ser biały2,00 szt. Jajko1,00 łyż. Tłuszcz4,00 łyż. Posiekana zielona pietruszka12,00 dag Śmietana kwaśna
KASZA GRYCZANA ZAPIEKANA Z SEREM
  1. Kaszę gryczaną przebrać, odsiać na sicie, wsypać do rondla z ogrzanym olejem, wymieszać, ogrzewać przez kilka minut na małym ogniu, stale mieszając, osolić, zalać wrzącą wodą (2 szklanki). Gdy zawrze, przykryć i ustawić rondel z kaszą na płytce ochronnej, ułożonej na małym płomieniu.
  2. Ugotować na sypko. Biały ser przepuścić przez maszynkę do mięsa, uzyskaną masę wymieszać z jajami i pietruszką, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Amatorzy mogą wymieszać ser z kaszą.
  3. W żaroodpornym naczyniu, posmarowanym tłuszczem, ułożyć na dnie połowę kaszy, na niej ułożyć ser i przykryć resztą kaszy lub wyłożyć kaszę wymieszaną z serem.
  4. Wyrównać powierzchnię, posmarować rozprowadzając równomiernie 2—3 łyżki śmietany. Zapiec w piekarniku. Podawać na gorąco z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosem pietruszkowym albo szczypiorkowym i z surówką, np. wiosenną.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*