Kaszę odsiać na gęstym sicie, przebrać, usuwając zanieczyszczenia. Zmierzyć objętość kaszy. Zagotować objętościowo dwa razy tyle wody, dodać 1 łyżkę tłuszczu, osolić. Do wrzątku wsypać kaszę, zamieszać, ugotować na półsypko. Ostudzić.
Biały ser i ostudzoną kaszę zemleć w maszynce do mięsa. Jaja umyć, wylewać kolejno do miseczki Przygotowane jaja dodać do masy serowej, wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Z przygotowanej masy formować okrągłe kotlety, otaczając w tartej bułce. Uformowane kotlety wkładać na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, smażyć po obu stronach. Usmażone wstawić na kilka minut do piekarnika, żeby ,,doszły”.
Ułożyć na ogrzanym półmisku, ozdobić listkami pietruszki lub jarmużu. Podawać z dodatkiem sosu grzybowego, śmietanowego lub
koperkowego i z surówkami. Najodpowiedniejsza będzie surówka z pomidorów.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!