KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ I GRZYBÓW

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
15 minut
Czas gotowania
30 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
25,00 dag
Kasza gryczana
4,00 dag
Grzyby suszone
15,00 dag
Cebula
3,00 łyż.
Oliwa
2,00 szt.
Jajko
10,00 dag
Bułka tarta
1,00 szt.
Natka pietruszki
25,00 dag Kasza gryczana4,00 dag Grzyby suszone15,00 dag Cebula3,00 łyż. Oliwa2,00 szt. Jajko10,00 dag Bułka tarta1,00 szt. Natka pietruszki
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ I GRZYBÓW
  1. Kaszę odstać, przebrać. Grzyby umyć, zalać wodą, ugotować, miękkie odcedzić. Zmierzyć objętość kaszy, wsypać do rondla, dodać łyżkę oleju, wymieszać, zalać podwójną objętością gorącego wywaru z grzybów, osolić, ugotować na sypko, ostudzić.
  2. Przepuścić przez maszynkę do mięsa ugotowaną ostudzoną kaszę wraz z ugotowanymi grzybami. Obraną cebulę drobno posiekać i lekko podrumienić z dodatkiem 2 łyżek oleju, dodać do zmielonej masy.
  3. Wymieszać z jajami, dobrze wyrobić za pomocą drewnianej łyżki lub robota (wykorzystując przystawkę w kształcie litery S). Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  4. Z wyrobionej masy formować okrągłe lub owalne kotlety, otaczać w tartej bułce i smażyć, wkładając na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i rumieniąc po obu stronach.
  5. Usmażone kotlety ułożyć na półmisku, posypać pietruszką. Podawać z dodatkiem sosu śmietanowego i surówek.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*