Kaszę odstać, przebrać. Grzyby umyć, zalać wodą, ugotować, miękkie odcedzić. Zmierzyć objętość kaszy, wsypać do rondla, dodać łyżkę oleju, wymieszać, zalać podwójną objętością gorącego wywaru z grzybów, osolić, ugotować na sypko, ostudzić.
Przepuścić przez maszynkę do mięsa ugotowaną ostudzoną kaszę wraz z ugotowanymi grzybami. Obraną cebulę drobno posiekać i lekko podrumienić z dodatkiem 2 łyżek oleju, dodać do zmielonej masy.
Wymieszać z jajami, dobrze wyrobić za pomocą drewnianej łyżki lub robota (wykorzystując przystawkę w kształcie litery S). Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Z wyrobionej masy formować okrągłe lub owalne kotlety, otaczać w tartej bułce i smażyć, wkładając na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i rumieniąc po obu stronach.
Usmażone kotlety ułożyć na półmisku, posypać pietruszką. Podawać z dodatkiem sosu śmietanowego i surówek.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!