ŁAZANKI ZAPIEKANE Z KAPUSTĄ

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
15 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
40,00 dag
Mąka
3,00 szt.
Jajko
100,00 dag
Kapusta biała
30,00 dag
Cebula
6,00 dag
Tłuszcz
0,50 l
Mleko
3,00 szt.
Jajko ugotowane na twardo
4,00 dag
Bułka tarta
1,00 l
Woda
40,00 dag Mąka3,00 szt. Jajko100,00 dag Kapusta biała30,00 dag Cebula6,00 dag Tłuszcz0,50 l Mleko3,00 szt. Jajko ugotowane na twardo4,00 dag Bułka tarta1,00 l Woda
ŁAZANKI ZAPIEKANE Z KAPUSTĄ
  1. Łazanki przygotować i ugotować jak w przepisie powyżej. Kapustę oczyścić z zewnętrznych, uszkodzonych liści, drobno poszatkować, osolić. W rondlu zagotować mleko z dodatkiem łyżki tłuszczu, do wrzątku włożyć lekko osoloną kapustę. Gotować kilka minut w odkrytym rondlu. Rondel przykryć, ugotować do miękkości.
  2. W trakcie gotowania mleko całkowicie powinno odparować. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, lekko osolić, wsypać na suchą patelnię, podgrzewać mieszając.
  3. Gdy cebula zupełnie zmięknie i zacznie lekko żółknąć, dodać 1 1/2 łyżki tłuszczu, zrumienić. Zrumienioną cebulę wrzucić do ugotowanej kapusty, dodając jednocześnie ugotowane na twardo i posiekane jaja, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Ugotowane łazanki wymieszać z kapustą, wyłożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką. Wyrównać powierzchnię, posypać resztą tartej bułki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiec, rumieniąc na zloty kolor.
  5. Zapiekankę można wyłożyć na okrągły półmisek lub podawać w tym samym naczyniu, w którym była zapiekana, z dodatkiem sosu pomidorowego typu ketchup lub z sosem grzybowym. Najodpowiedniejsza będzie surówka z pomidorów. Można ją podawać wówczas, gdy stosujemy sos grzybowy.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*