Łazanki przygotować i ugotować jak w przepisie powyżej. Kapustę oczyścić z zewnętrznych, uszkodzonych liści, drobno poszatkować, osolić. W rondlu zagotować mleko z dodatkiem łyżki tłuszczu, do wrzątku włożyć lekko osoloną kapustę. Gotować kilka minut w odkrytym rondlu. Rondel przykryć, ugotować do miękkości.
W trakcie gotowania mleko całkowicie powinno odparować. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, lekko osolić, wsypać na suchą patelnię, podgrzewać mieszając.
Gdy cebula zupełnie zmięknie i zacznie lekko żółknąć, dodać 1 1/2 łyżki tłuszczu, zrumienić. Zrumienioną cebulę wrzucić do ugotowanej kapusty, dodając jednocześnie ugotowane na twardo i posiekane jaja, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Ugotowane łazanki wymieszać z kapustą, wyłożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką. Wyrównać powierzchnię, posypać resztą tartej bułki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiec, rumieniąc na zloty kolor.
Zapiekankę można wyłożyć na okrągły półmisek lub podawać w tym samym naczyniu, w którym była zapiekana, z dodatkiem sosu pomidorowego typu ketchup lub z sosem grzybowym. Najodpowiedniejsza będzie surówka z pomidorów. Można ją podawać wówczas, gdy stosujemy sos grzybowy.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!