Mąkę przesiać na stolnicę. Jaja umyć, osuszyć. Kolejno wylewać do miseczki. Masę jajeczną wlać do środka wianuszka uformowanego z mąki, dodać nieco wody, zarobić ciasto nożem, zagnieść rękami, dokładnie wyrabiając.
Przygotowane ciasto rozwałkować bardzo cienko. Pozostawić, żeby lekko podeschło. Pokrajać w paski szerokości około 1 cm. Paski pokrajać w kwadraciki.
Zagotować mleko. Do wrzątku wsypać łazanki, zamieszać, utrzymywać w stanie wrzenia przez 2—3 minuty, odcedzić, wymieszać z masłem i twarogiem.
Żółtka lekko podbić trzepaczką, ubijając połączyć z mlekiem (odcedzonym po ugotowaniu łazanek).
Łazanki przyprawić do smaku solą, wyłożyć na żaroodporny półmisek, wyrównać powierzchnię, zalać mieszaniną mleka z żółtkami, posypać tartą bułką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec, rumieniąc lekko.
W trakcie zapiekania łazanki wchłoną mleko. Zapieczoną potrawę posypać pietruszką lub koperkiem. Podawać z dodatkiem szpinaku.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!