Umytą formę budyniową posmarować masłem, posypiać tartą bułką. Ryż przebrać, umyć, wsypać do wrzącej osolonej wody (2 1/2 szklanki), dodać 1/2 łyżki masła, ugotować na sypko. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, lekko zrumienić na oliwie.
Gdy zacznie żółknąć, dodać 1/2 łyżki masła. Pieczarki umyć, oczyścić, poszatkować drobno i wraz z masłem dodać do cebuli, udusić. Pod koniec duszenia dodać śmietanę, wymieszać, dusić chwilę, przyprawić solą do smaku. Uduszone pieczarki wymieszać z ugotowanym ryżem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Masło utrzeć w donicy na tak zwaną śmietanę, ucierając dodawać stopniowo po sztuce żółtka. Utartą pulchną masę wymieszać z posiekaną pietruszką i przygotowanym ryżem.
Z białek ubić pianę, gdy będzie sztywna, nieco posolić, ubijać jeszcze chwilę, następnie połączyć z przygotowaną masą ryżową, wyłożyć do formy budyniowej, wyrównać powierzchnię, zamknąć szczelnie.
Zamkniętą formę wstawić do garnka z gorącą wodą. Forma powinna stać na dnie naczynia. Garnek przykryć. Gotować na wolnym ogniu przez około 60 minut.
Formę z ugotowanym budyniem wyjąć z garnka, pozostawić na parę minut, otworzyć, wyłożyć budyń na ogrzany półmisek. Podawać bezpośrednio po ugotowaniu z dodatkiem stopionego masła, wymieszanego ze zrumienioną tartą bułką lub sosu.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!