Kalafiory oczyścić, umyć, podzielić na różyczki, ugotować, wkładając do wrzącej osolonej wody. Miękkie odcedzić. Wywar użyć do zupy lub sosu.
Masło utrzeć, dodając kolejno po jednym żółtku, wymieszać z pianą z ubitych białek. Z mąki i mleka zrobić zaprawkę (zagotować mleko rozprowadzone z mąką).
Kalafiory wymieszać z zaprawką i ubitymi jajami, dodać koperek, przyprawić do smaku solą. Przygotowaną masę wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy budyniowej.
Formę szczelnie zamknąć, umieścić w naczyniu z taką ilością wrzącej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości formy. Gotować ok. 1 godz. Podawać na obiad lub kolację z dodatkiem sosu śmietanowego.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!