BUDYŃ Z KALAFIORA

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
15 minut
Czas gotowania
60 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
100,00 dag
Kalafior
1,00 szt.
Koperek
4,00 dag
Mąka
4,00 dag
Masło
4,00 szt.
Jajko
0,20 l
Mleko
2,00 dag
Bułka tarta
100,00 dag Kalafior1,00 szt. Koperek4,00 dag Mąka4,00 dag Masło4,00 szt. Jajko0,20 l Mleko2,00 dag Bułka tarta
BUDYŃ Z KALAFIORA
  1. Kalafiory oczyścić, umyć, podzielić na różyczki, ugotować, wkładając do wrzącej osolonej wody. Miękkie odcedzić. Wywar użyć do zupy lub sosu.
  2. Masło utrzeć, dodając kolejno po jednym żółtku, wymieszać z pianą z ubitych białek. Z mąki i mleka zrobić zaprawkę (zagotować mleko rozprowadzone z mąką).
  3. Kalafiory wymieszać z zaprawką i ubitymi jajami, dodać koperek, przyprawić do smaku solą. Przygotowaną masę wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy budyniowej.
  4. Formę szczelnie zamknąć, umieścić w naczyniu z taką ilością wrzącej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości formy. Gotować ok. 1 godz. Podawać na obiad lub kolację z dodatkiem sosu śmietanowego.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*