FASOLA W SOSIE

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
30,00 dag
Fasola "Jaś"
4,00 szt.
Jajko ugotowane na twardo
5,00 dag
Pasta pomidorowa
5,00 dag
Wędzona słonina
1,00 szt.
Cebula
2,00 dag
Mąka
2,00 szt.
Ząbek czosnku
1,00 szt.
Natka pietruszki
1,00 szt.
Szczypiorek
30,00 dag Fasola "Jaś"4,00 szt. Jajko ugotowane na twardo5,00 dag Pasta pomidorowa5,00 dag Wędzona słonina1,00 szt. Cebula2,00 dag Mąka2,00 szt. Ząbek czosnku1,00 szt. Natka pietruszki1,00 szt. Szczypiorek
FASOLA W SOSIE
  1. Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć poprzedniego dnia, nazajutrz ugotować do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyła.
  2. Słoninę oczyścić, pokrajać w kostkę, stopić na patelni, dodać pokrajaną w kostkę cebulę, zrumienić, wymieszać z mąką, rozprowadzić wywarem z fasoli, zagotować, dodać pastę pomidorową, przyprawić do smaku posiekanym czosnkiem, solą, cukrem i pieprzem.
  3. Przygotowanym sosem zalać ugotowaną fasolę. Podgrzać, dodać twarde jaja, pokrajane w plasterki. Wyłożyć na salaterkę, posypać suto posiekaną zieloną pietruszką ze szczypiorkiem.
  4. Podawać jako danie obiadowe lub na kolację z dodatkiem surówki z warzyw lub z zieloną sałatą.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*