Kaszę ugotować na sypko (powinna być półtwarda). Ziemniaki zetrzeć. Cebulę zetrzeć na drobnej tarce.
Do kaszy dodać utarte ziemniaki i cebulę, całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Masę dokładnie wymieszać, napełnić nią niezbyt ciasno woreczki płócienne o średnicy około 10 cm; otwory zawiązać.
Woreczki włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować około 30 minut.
Po ugotowaniu woreczki zanurzyć na około 5 minut w zimnej wodzie, po czym ciszki wyjąć z woreczków.
Słoninę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, stopić. Cebulę pokroić w pół krążki, udusić ze słoniną.
Ciszkę pokroić w skośne plastry. Podawać obsmażoną na słoninie z cebulą.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!