CISZKA PO KASZUBSKU

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
15 minut
Czas gotowania
50 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
30,00 dag
Kasza gryczana
0,60 l
Woda
120,00 dag
Ziemniaki
25,00 dag
Cebula
10,00 dag
Słonina
30,00 dag Kasza gryczana0,60 l Woda120,00 dag Ziemniaki25,00 dag Cebula10,00 dag Słonina
CISZKA PO KASZUBSKU
  1. Kaszę ugotować na sypko (powinna być półtwarda). Ziemniaki zetrzeć. Cebulę zetrzeć na drobnej tarce.
  2. Do kaszy dodać utarte ziemniaki i cebulę, całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Masę dokładnie wymieszać, napełnić nią niezbyt ciasno woreczki płócienne o średnicy około 10 cm; otwory zawiązać.
  4. Woreczki włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować około 30 minut.
  5. Po ugotowaniu woreczki zanurzyć na około 5 minut w zimnej wodzie, po czym ciszki wyjąć z woreczków.
  6. Słoninę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, stopić. Cebulę pokroić w pół krążki, udusić ze słoniną.
  7. Ciszkę pokroić w skośne plastry. Podawać obsmażoną na słoninie z cebulą.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*