Mięso podzielić na zrazy, rozbić, oprószyć mąką, solą, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Warzywa pokroić w paski lub zetrzeć na tarce o grubych otworach. Pieczarki pokroić.
Do rondla z tłuszczem włożyć warzywa, podsmażyć. Do podsmażonych warzyw dodać piwo, koncentrat pomidorowy wymieszany ze śmietaną, rodzynki, namoczone śliwki oraz przyprawy.
Część ugotowanych śliwek pokroić w paski, część zostawić do przybrania. Do przygotowanego sosu dodać mięso i dusić. Pod koniec duszenia dodać obrane, pokrojone w cząstki jabłka.
Grzanki przyrządzić w sposób następujący: odkroić spód i wierzch bułki, resztę przekroić na pół, zamoczyć w mleku, a następnie w jajku i smażyć na tłuszczu na złoty kolor.
Mięso podawać na grzankach polane sosem, posypane natką pietruszki, przybrane pozostałymi śliwkami.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!