SUROPIEKI

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
80 minut
Poziom trudności
trudny
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
60,00 dag
Mięso wieprzowe bez kości
14,00 dag
Tłuszcz
1,00 dag
Mąka
3,00 dag
Pietruszka
8,00 dag
Cebula
9,00 dag
Burak
7,00 dag
Marchew
1,00 dag
Rodzynki
2,50 dag
Seler
10,00 dag
Jabłka kwaśne
8,00 dag
Pieczarki
0,05 l
Piwo jasne
12,00 dag
Śmietana
1,50 dag
Koncentrat pomidorowy
5,00 dag
Śliwki suszone
1,00 szt.
Cytryna
1,00 łyż.
Lubczyk
1,00 łyż.
Tymianek
1,00 szt.
Ziele angielskie
1,00 łyż.
Mielone ziarno jałowca
25,00 dag
Bułka
0,13 l
Mleko
1,00 szt.
Jajko
60,00 dag Mięso wieprzowe bez kości14,00 dag Tłuszcz1,00 dag Mąka3,00 dag Pietruszka8,00 dag Cebula9,00 dag Burak7,00 dag Marchew1,00 dag Rodzynki2,50 dag Seler10,00 dag Jabłka kwaśne8,00 dag Pieczarki0,05 l Piwo jasne12,00 dag Śmietana1,50 dag Koncentrat pomidorowy5,00 dag Śliwki suszone1,00 szt. Cytryna1,00 łyż. Lubczyk1,00 łyż. Tymianek1,00 szt. Ziele angielskie1,00 łyż. Mielone ziarno jałowca25,00 dag Bułka0,13 l Mleko1,00 szt. Jajko
SUROPIEKI
  1. Mięso podzielić na zrazy, rozbić, oprószyć mąką, solą, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Warzywa pokroić w paski lub zetrzeć na tarce o grubych otworach. Pieczarki pokroić.
  2. Do rondla z tłuszczem włożyć warzywa, podsmażyć. Do podsmażonych warzyw dodać piwo, koncentrat pomidorowy wymieszany ze śmietaną, rodzynki, namoczone śliwki oraz przyprawy.
  3. Część ugotowanych śliwek pokroić w paski, część zostawić do przybrania. Do przygotowanego sosu dodać mięso i dusić. Pod koniec duszenia dodać obrane, pokrojone w cząstki jabłka.
  4. Grzanki przyrządzić w sposób następujący: odkroić spód i wierzch bułki, resztę przekroić na pół, zamoczyć w mleku, a następnie w jajku i smażyć na tłuszczu na złoty kolor.
  5. Mięso podawać na grzankach polane sosem, posypane natką pietruszki, przybrane pozostałymi śliwkami.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*