Ryż ugotować na sypko z dodatkiem masła. Z mięsa usunąć żyłki i błony, pokroić je w paski, posolić, posypać pieprzem.
Na patelni rozgrzać smalec i masło, włożyć mięso, podsmażyć, dodać pokrojoną cebulę, pieczarki.
Usmażyć wszystko na złoty kolor. Dodać mąkę, koncentrat pomidorowy, przyprawy, dusić około 15—20 minut.
Następnie dodać pokrojone w plasterki ogórki, groszek z zalewą, wywar, wino, śmietanę, zagotować.
Do ugotowanego ryżu dodać podsmażoną na maśle cebulę, koncentrat pomidorowy, paprykę, sól, wymieszać.
Nałożyć ryżu w przepłukane zimną wodą filiżanki, dobrze ugnieść, wyłożyć na talerze, posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać specjał razem z ryżem.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!