- Czas przygotowania
- 20 minut
- Czas gotowania
- 80 minut
- Poziom trudności
- trudny
- Porcje
- 6 osoby
- Posiłek
- Obiad
- Autor
- Opublikowano
- 2 stycznia 2017
- 80,00 dag
- Schab z kością
- 4,00 dag
- Smalec
- 12,00 dag
- Śliwki suszone
- 2,00 dag
- Mąka
- 1,00 dag
- Masło
- 2,00 dag
- Miód
- Ze schabu odciąć kość. Włożyć go do wrzącej wody i obgotować. Następnie wyjąć, posolić, włożyć do brytfanny i obłożyć sparzonymi śliwkami bez pestek. Całość oblać smalcem.
- Piec polewając sosem powstałym z pieczenia i skraplając wodą z parzenia śliwek. Po upieczeniu schabu sos i śliwki przetrzeć przez sito.
- Następnie schab oprószyć mąką, zalać sosem, dodać miód, doprawić do smaku i chwilę dusić.
- Podawać porcje schabu, polane sosem, z kaszą gryczaną lub ziemniakami.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!