Kaszę przebrać, umyć, przelewając na sicie letnią wodą, dokładnie odcedzić, wsypać do wrzącej osolonej wody, dodać tłuszcz, osolić. Gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Gdy kasza wchłonie wodę, przykryć rondel i dogotować na parze lub w lekko nagrzanym piekarniku. Kasza powinna być zupełnie sypka. Warzywa umyć, obrać i pokrajać w makaronik lub poszatkować w paski na szatkownicy do warzyw, udusić z dodatkiem tłuszczu.
Na wpół miękkie warzywa wymieszać z kaszą, dodać jaja na twardo pokrajane w kostkę i zieleninę. Przyprawić solą i chilli lub papryką do smaku. Przygotowaną potrawę wyłożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem., wyrównać powierzchnię.
Zapiec. Gdy się potrawa zru- mieni, wyłożyć na półmisek, posypać posiekaną zieleninką. Ozdobić ćwiartkami pomidorów i listkami pietruszki. Podawać z dodatkiem sosu pomidorowego lub grzybowego. Pożądany będzie także dodatek surówki.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!