Strąki papryki umyć, oczyścić z nasion; pokrajać w makaronik. Cebulę obraną opłukać, pokrajać w piórka, wymieszać z papryką, udusić z dodatkiem tłuszczu.
Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórek, pokrajać w plasterki. Ugotowany na sypko ryż wymieszać z pietruszką, utartym serem i żółtkami, dodać białka ubite na sztywną pianę.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Uduszone warzywa przyprawić salą i pieprzem. Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem.
Układać w nim warstwami ryż, uduszone warzywa i plasterki pomidorów w ten sposów, aby pierwszą i ostatnią warstwę stanowił ryż.
Wyrównać powierzchnię. Posypać tartą bułką. Zapiec, wstawiając do nagrzanego piekarnika. Podawać z dodatkiem zielonej sałaty lub z surówką z białej kapusty.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!