Fasolę przebrać, umyć, najlepiej namoczyć na noc w ostudzonej przegotowanej wodzie. Ugotować w tej samej wodzie. Pod koniec gotowania osolić. Masło lub margarynę stopić, dodać curry lub chilli, wymieszać z przesianą mąką, podgrzać, ale nie rumienić.
Do przegotowanej zasmażki wlewać stopniowo mleko, mieszając najlepiej małą trzepaczką, podgrzać do zawrzenia. Gdy zawrze, odstawić, wymieszać sos z żółtkami, dodać utarty ser. Sos przyprawić do smaku solą, ewentualnie dodać jeszcze nieco curry lub chilli. Sos powinien być zdecydowanie ostry.
Fasolę odcedzić, wyłożyć na żaroodporny półmisek, polać sosem. Sos powinien przykryć fasolę. Powierzchnię potrawy posypać tartą bułką. Wstawić do gorącego piekarnika. Zapiec, rumieniąc na jasnozłoty kolor.
Potrawę podawać bezpośrednio po zapieczeniu, obficie posypaną szczypiorkiem lub pietruszką. Odpowiednim dodatkiem będzie zielona sałata lub surówka z pomidorów, wzbogacona dużą ilością szczypiorku, zielonej pietruszki i kopru.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!