FONDUE PO POLSKU

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
10 minut
Czas gotowania
20 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Przekąska
Autor
Opublikowano
80,00 dag
Sera żółtego
1,00 szk.
Białego wytrawnego wina
1,00 szt.
Ząbek czosnku
1,00 szczypt
Pieprzu
1,00 łyżka
Tłuszczu
80,00 dag Sera żółtego1,00 szk. Białego wytrawnego wina1,00 szt. Ząbek czosnku1,00 szczypt Pieprzu1,00 łyżka Tłuszczu
FONDUE PO POLSKU
  1. Żeliwny emaliowany lub kamionkowy rondel natrzeć czosnkiem. Do przygotowanego rondla wlać wino i tłuszcz. Podgrzewać, nie dopuszczając do zawrzenia. Ser oczyścić ze skóry, utrzeć na tarce z dużymi otworami. Do gorącego wina wsypać ser.
  2. Podgrzewać na wolnym ogniu w rondlu ustawionym na płytce ochronnej. W trakcie podgrzewania mieszać drewnianą łyżką. Ser powinien się stopić i połączyć z winem. Gdy powstanie jednolita gładka masa, przyprawić do smaku pieprzem.
  3. . Podawać potrawę gorącą z dodatkiem bułki pokrajanej w kostkę. Szwajcarzy podają fondue w rondlu ustawionym na stole biesiadnym na podgrzanej płytce. Do fondue podaje się specjalne długie widelce. Konsumenci nabijają na widelec kostkę bułki i zanurzają ją w fondue.
  4. Specjalnych widelców do fondue nie mamy, radzimy więc nakładać masę na ogrzane talerze i podawać bądź z dodatkiem bułki, bądź ugotowanego na sypko ryżu. W tym ostatnim przypadku pożądany będzie dodatek sosu pomidorowego.
  5. Potrawę można podawać na obiad, obowiązkowo z dodatkiem warzywnym. Odpowiednia będzie zielona sałata lub inna letnia surówka

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*