Jaja umyć, ugotować na twardo (8-10 minut), przełożyć do zimnej wody, ostudzić, obrać ze skorupek. Mąkę przesiać. Obrane ze skorupek jaja otoczyć dokładnie w mące.
Mięso wymieszać z surowym jajkiem, dodać 2—3 łyżki tartej bułki, wyrobić masę, przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane na twardo jaja pokrajać wzdłuż na połówki, powierzchnię przekroju każdego jaja oblepić masą mięsną. Masa powinna pokryć powierzchnię jaja równomiernie na grubość 1/2 cm.
Surowe jajko wylać ze skorupki, lekko ubić trzepaczką, a następnie otoczyć w nim pokryte mięsem jaja i otaczać w tartej bułce, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć, wkładając na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Rumienić równomiernie.
Półmisek wyłożyć Ustkami sałaty. Ułożyć połówki jaj przekrojem do góry. Podawać z dodatkiem ziemniaków i zimnych ostrych sosów, najlepiej pomidorowych, i z surówkami.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!