Ugotowane na twardo jaja obrać ze skorupek i cienko poszatkować w plasterki Oprószyć solą i pieprzem, posypać 1 łyżką posiekanej zielonej pietruszki Ułożyć na ogniotrwałym półmisku, posmarowanym masłem lub margaryną.
Ziemniaki ugotować i rozetrzeć na miazgę lub przecisnąć w specjalnym przyrządzie. Posiekaną drobno cebulę zrumienić na tłuszczu. Dodać do ziemniaków, wymieszać
Ułożone na półmisku jaja polać śmietaną i przykryć masą ziemniaczaną. Posypać po wierzchu serem, wymieszanym z tartą bułką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na 5-10 minut.
Po zrumienieniu wyjąć, posypać posiekaną zieloną pietruszką. Podawać z dodatkiem sosu śmietanowego i zielonej sałaty lub surówką z warzyw. Potrawa ta nadaje się doskonale na kolację. Możemy ją również podawać jako drugie danie obiadowe.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!