Jaja umyć, włożyć do wrzącej wody, gotować 5 minut, przełożyć do zimnej wody, po chwili wyjąć, obrać ze skorupek. Żaroodporny półmisek posmarować masłem lub margaryną.
Zamrożony szpinak włożyć do rondla, podgrzewać do chwili rozmarznięcia, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z 1/3 sosu przygotowanego jak niżej. Masło (margarynę) stopić, dodać przesianą mąkę, wymieszać.
Mieszając w trakcie podgrzewania (najlepiej trzepaczką), dodawać powoli zimne mleko. Doprowadzić do zawrzenia.
Przygotowany sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na powierzchni szpinaku ułożyć obrane ze skorupek jaja, zalać pozostawionym sosem, posypać utartym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika, lekko zrumienić.
Posypać posiekaną pietruszką. Podawać na gorąco z dodatkiem ziemniaków posypanych szczypiorkiem. Pożądanym dodatkiem będzie także surówka z rzodkiewki. Będzie to odpowiednie danie na obiad lub kolację.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!