Jaja umyć. Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Cebulę oczyścić, umyć, osączyć, posiekać i lekko poddusić z dodatkiem oliwy lub oleju słonecznikowego. Do podduszonej cebuli dodać pieczarki, udusić. Czas duszenia wynosi około 10 minut. Pod koniec duszenia oprószyć mąką.
Uduszone pieczarki wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku solą. Kokilki lub niskie żaroodporne naczynia posmarować masłem (margaryną). Przygotowany sos pieczarkowy wyporcjować do kokilek, napełniając je równomiernie.
Jaja wylewać kolejno ze skorupek do miseczki, a następnie przekładać, umieszczając po sztuce na powierzchni sosu pieczarkowego w porcjowych kokilkach lub w innym żaroodpornym naczyniu.
Powierzchnię jaj lekko oprószyć solą i pieprzem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 140°C, Wyjmować z piekarnika wówczas, gdy białko zetnie się całkowicie, a żółtko pozostanie półpłynne.
Powierzchnię jaj posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać na gorąco bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, z dodatkiem pieczywa i sałaty.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!