JAJA ZAPIEKANE Z PIECZARKAMI

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
4,00 szt.
Jajka
30,00 dag
Pieczarek
2,00 łyżka
Oliwy
1,00 łyżka
Masła
1,00 łyżka
Mąki
1,00 szk.
Śmietany
15,00 dag
Cebuli
4,00 łyżka
Posiekanego szczypiorku
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
4,00 szt. Jajka30,00 dag Pieczarek2,00 łyżka Oliwy1,00 łyżka Masła1,00 łyżka Mąki1,00 szk. Śmietany15,00 dag Cebuli4,00 łyżka Posiekanego szczypiorku1,00 szczypt Soli1,00 szczypt Pieprzu
JAJA ZAPIEKANE Z PIECZARKAMI
  1. Jaja umyć. Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Cebulę oczyścić, umyć, osączyć, posiekać i lekko poddusić z dodatkiem oliwy lub oleju słonecznikowego. Do podduszonej cebuli dodać pieczarki, udusić. Czas duszenia wynosi około 10 minut. Pod koniec duszenia oprószyć mąką.
  2. Uduszone pieczarki wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku solą. Kokilki lub niskie żaroodporne naczynia posmarować masłem (margaryną). Przygotowany sos pieczarkowy wyporcjować do kokilek, napełniając je równomiernie.
  3. Jaja wylewać kolejno ze skorupek do miseczki, a następnie przekładać, umieszczając po sztuce na powierzchni sosu pieczarkowego w porcjowych kokilkach lub w innym żaroodpornym naczyniu.
  4. Powierzchnię jaj lekko oprószyć solą i pieprzem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 140°C, Wyjmować z piekarnika wówczas, gdy białko zetnie się całkowicie, a żółtko pozostanie półpłynne.
  5. Powierzchnię jaj posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać na gorąco bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, z dodatkiem pieczywa i sałaty.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*