Zamrożone ryby umyć, oczyścić, opłukać, zdjąć z nich skórę, oprószyć pieprzem i natrzeć czosnkiem roztartym z solą, wymieszanym z rozkruszonym tymiankiem. Duże ryby pokrajać na porcje. Pozostawić na około 30 minut.
Warzywa umyć, oczyścić, zalać wrzącą wodą, osolić, ugotować wywar. Do wrzącego wywaru włożyć ryby, dodać listki laurowe, ziele i jałowiec, ugotować pod przykryciem na wolnym ogniu.
Masło (margarynę) stopić, dodać przesianą mąkę, podgrzać chwilę, mieszając, ale nie rumienić, rozprowadzić z wywarem z ryb, dodając go stopniowo w trakcie ustawicznego mieszania.
Gdy powstanie gęsty sos, dodać drobno posiekane grzybki lub korniszony, zagotować, odstawić, dodać śmietanę, przyprawić sos do smaku sokiem cytryny, solą i pieprzem. Sos powinien być ostry. Ugotowaną rybę wyłożyć na ogrzany półmisek, obłożyć gotowanymi ziemniakami, zalać sosem. Podawać z dodatkiem warzyw gotowanych.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!