RYBA MORSKA W OSTRYM SOSIE

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
1,00 Kilogram
Filetów z ryby morskiej
0,50 Kilogram
Warzyw mieszanych
3,00 szt.
Ząbki czosnku
1,00 łyżka
Tymianek
3,00 szt.
Listki laurowe
4,00 szt.
Ziele angielskie
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
4,00 szt.
Ziarna jałowca
10,00 dag
Marynowane grzybki
0,50 Szklanki
Śmietany
1,00 szt.
Sok z cytryny
1,00 Kilogram Filetów z ryby morskiej0,50 Kilogram Warzyw mieszanych3,00 szt. Ząbki czosnku1,00 łyżka Tymianek3,00 szt. Listki laurowe4,00 szt. Ziele angielskie1,00 szczypt Soli1,00 szczypt Pieprzu4,00 szt. Ziarna jałowca10,00 dag Marynowane grzybki0,50 Szklanki Śmietany1,00 szt. Sok z cytryny
RYBA MORSKA W OSTRYM SOSIE
  1. Zamrożone ryby umyć, oczyścić, opłukać, zdjąć z nich skórę, oprószyć pieprzem i natrzeć czosnkiem roztartym z solą, wymieszanym z rozkruszonym tymiankiem. Duże ryby pokrajać na porcje. Pozostawić na około 30 minut.
  2. Warzywa umyć, oczyścić, zalać wrzącą wodą, osolić, ugotować wywar. Do wrzącego wywaru włożyć ryby, dodać listki laurowe, ziele i jałowiec, ugotować pod przykryciem na wolnym ogniu.
  3. Masło (margarynę) stopić, dodać przesianą mąkę, podgrzać chwilę, mieszając, ale nie rumienić, rozprowadzić z wywarem z ryb, dodając go stopniowo w trakcie ustawicznego mieszania.
  4. Gdy powstanie gęsty sos, dodać drobno posiekane grzybki lub korniszony, zagotować, odstawić, dodać śmietanę, przyprawić sos do smaku sokiem cytryny, solą i pieprzem. Sos powinien być ostry. Ugotowaną rybę wyłożyć na ogrzany półmisek, obłożyć gotowanymi ziemniakami, zalać sosem. Podawać z dodatkiem warzyw gotowanych.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*