Zamrożone filety opłukać, ułożyć w misce, przykryć i pozostawić w dolnej części lodówki, aby lekko rozmarzły. Rozmrozić je należy o tyle, aby dały się podzielić na porcje.
Czosnek obrać, opłukać, drobno posiekać i rozetrzeć z solą na miazgę. Kminek utłuc w moździerzu, wymieszać z papryką, solą, roztartym czosnkiem i odrobiną pieprzu. Przygotowaną mieszaniną natrzeć porcje ryby, oprószyć przesianą mąką.
Przygotowane w ten sposób filety smażyć, wkładając na patelnię z rozgrzaną oliwą lub smalcem. Rumienić każdą porcję po obu stronach. Usmażone porcje ryby wstawić na kilka minut do niezbyt silnie nagrzanego piekarnika, żeby „doszły”.
Przed podaniem ułożyć na ogrzanym półmisku, obłożyć dookoła frytkami. Ozdobić listkami jarmużu. Podawać z dodatkiem sałatki z porów.
Przygotowaną w ten sposób rybę można także podawać na zimno z dodatkiem pieczywa i sałatek warzywnych.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!