RYBA DUSZONA Z PIECZARKAMI

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
1,00 Kilogram
Ryby
1,00 szt.
Sok z cytryny
20,00 dag
Pieczarek
20,00 dag
Cebuli
3,00 łyżka
Oliwy
1,00 łyżka
Masła
0,50 Szklanki
Śmietany
1,00 łyżka
Mąki
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
1,00 Kilogram Ryby1,00 szt. Sok z cytryny20,00 dag Pieczarek20,00 dag Cebuli3,00 łyżka Oliwy1,00 łyżka Masła0,50 Szklanki Śmietany1,00 łyżka Mąki1,00 szczypt Soli1,00 szczypt Pieprzu
RYBA DUSZONA Z PIECZARKAMI
  1. Ryby umyć, skropić sokiem z cytryny lub octem, pozostawić na około 1/2 godziny. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w piórka i lekko podrumienić z dodatkiem tłuszczu.
  2. Pieczarki oczyścić, umyć, poszatkować, dodać do podrumienionej cebuli, włożyć masło (margarynę), wymieszać, zagotować. Ryby ułożyć w rondlu, lekko oprószając solą i pieprzem, przełożyć pieczarkami z cebulą, lekko skropić wrzącą wodą. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem.
  3. Najlepiej po zawrzeniu rondel z rybą ustawić na płytce ochronnej. Mąkę przesiać, wymieszać ze śmietaną. Do uduszonej ryby wlać przygotowaną śmietanę, rozprowadzając równomiernie po powierzchni potrawy, doprowadzić do zawrzenia, odstawić.
  4. Gotową potrawę wyłożyć na półmisek, obłożyć dookoła ugotowanym makaronem spagetti, posypać posiekaną zieloną pietruszką. Podawać z dodatkiem surówki z zielonej sałaty. Półmisek z rybą warto ozdobić rzodkiewkami.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*