Zamrożone lub świeże ryby umyć, oczyścić, opłukać. Z ryb morskich zdjąć skórkę, uważając, żeby nie uszkodzić mięśni. Przygotowane ryby drobne pozostawić w całości, większe sztuki pokrajać na porcje. Oprószyć pieprzem i rozkruszonymi przyprawami (listek laurowy, szałwia, estragon).
Żaroodporny półmisek posmarować oliwą, posypać połową tartej bułki (1 łyżka). Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokrajać w plasterki. Cebulę oczyścić, opłukać, drobno posiekać, osolić, oprószyć pieprzem.
Na dnie przygotowanego półmiska ułożyć warstwę pomidorów (połowa przewidzianej w proporcji ilości), posypać posiekaną cebulą. Na warstwie warzyw ułożyć porcje ryb, przykryć pozostawionymi plasterkami pomidorów, oprószyć solą i pieprzem, posypać tartą bułką, polać oliwą lub olejem.
Potrawę można dodatkowo posypać utartym ostrym serem (np. mazurskim). Wstawić do nagrzanego piekarnika, upiec. Czas pieczenia wynosi około 30 minut. Powierzchnię upieczonej potrawy posypać posiekaną zieloną pietruszką.
Podawać na gorąco z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu lub na zimno z pieczywem. Surówka z warzyw zawsze pożądana.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!