ZUPA GROCHOWA NA ŻEBERKACH

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
60 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
25,00 dag
Żeberek wieprzowych
30,00 dag
Grochu
50,00 dag
Warzyw mieszanych
5,00 dag
Wędzonej słoniny
4,00 szt.
Ząbki czosnku
2,00 szt.
Ziele angielskie
1,00 łyżka
Mąki
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
25,00 dag Żeberek wieprzowych30,00 dag Grochu50,00 dag Warzyw mieszanych5,00 dag Wędzonej słoniny4,00 szt. Ząbki czosnku2,00 szt. Ziele angielskie1,00 łyżka Mąki1,00 szczypt Soli1,00 szczypt Pieprzu
ZUPA GROCHOWA NA ŻEBERKACH
  1. Groch przebrać, umyć i namoczyć, następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, w której był moczony. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, włożyć do wrzącej osolonej wody, nastawić do gotowania.
  2. Żeberka oczyścić, umyć, pokrajać na porcje, włożyć do gotujących się warzyw. Pod koniec gotowania włożyć listek laurowy i ziele angielskie. Gdy mięso się ugotuje, odcedzić wywar, połączyć z grochem i zmiksować lub przetrzeć przez sito.
  3. Słoninę oczyścić, pokrajać, stopić, dodać mąkę, lekko podrumienić, dodać do zupy. Czosnek posiekać, rozetrzeć z solą, połączyć z zupą, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem
  4. Do każdej porcji wkładać porcję żeberek. Podawać z dodatkiem pieczywa lub ziemniaków i z sałatką z warzyw mieszanych i kwaszonych ogórków. Na deser podać nektar owocowy lub surówkę z owoców.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*