Ryż przebrać, umyć, ugotować na sypko. Cebulę obrać, umyć, drobno pokrajać i zrumienić na części tłuszczu na jasnozłoty kolor. Mięso umyć, pokrajać, zemleć w maszynce.
Zmielone mięso połączyć z ryżem, jajkiem, zrumienioną cebulką, przyprawić do smaku solą, pieprzem i czerwoną sproszkowaną papryKą. Strąki papryki umyć, przekrajać poziomo w połowie wysokości, usunąć nasiona.
Wnętrze strąków posypać solą zmieszaną z czerwoną sproszkowaną papryką. Połówki strąków napełnić nadzieniem. Układać ściśle W rondlu, przekładając plasterkami pomidorów. Skropić stopionym tłuszczem.
Podlać kilkoma łyżkami wody lub rosołem, udusić pod przykryciem na płycie kuchennej lub w piekarniku. Gdy papryka będzie gotowa, wymieszać mąkę z mlekiem i posolić, dodać pieprzu, polać paprykę i wstawić do gorącego piekarnika, lekko zrumienić, posypać pietruszką. Podawać z ziemniakami i surówkami.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!