KULEBIAK Z MIĘSEM I KAPUSTĄ

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
120 minut
Poziom trudności
trudny
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
15,00 dag
Cebuli
0,70 Kilogram
Kapusty białej
30,00 dag
Wieprzowina gotowana
4,00 łyżka
Śmietany
1,00 szt.
Jajko
3,00 dag
Drożdży
25,00 dag
Margaryny
0,50 Kilogram
Mąki
15,00 dag
Grzybów
3,00 szt.
Jajko ugotowane na twardo
4,00 łyżka
Posiekanej zielonej pietruszki
1,00 szczypt
Sól
1,00 szczypt
Pieprz
15,00 dag Cebuli0,70 Kilogram Kapusty białej30,00 dag Wieprzowina gotowana4,00 łyżka Śmietany1,00 szt. Jajko3,00 dag Drożdży25,00 dag Margaryny0,50 Kilogram Mąki15,00 dag Grzybów3,00 szt. Jajko ugotowane na twardo4,00 łyżka Posiekanej zielonej pietruszki1,00 szczypt Sól1,00 szczypt Pieprz
KULEBIAK Z MIĘSEM I KAPUSTĄ
  1. Mąkę przesiać na stolnicy, dodać rozkruszone drożdże i margarynę, dokładnie posiekać nożem, osolić, dodać jajko i śmietanę, zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść, wyłożyć do miski, przykryć, pozostawić na 30-40 minut.
  2. Kapustę oczyścić z zewnętrznych uszkodzonych liści, umyć, poszatkować, wsypać do garnka z niewielką ilością wrzącej osolonej wody, zamieszać, gotować kilka minut w odkrytym rondlu, po czy przykryć, ugotować do miękkości. W trakcie gotowania woda powinna odparować.
  3. Grzyby (pieczarki) oczyścić, umyć, poszatkować. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę i udusić z dodatkiem masła. Gdy cebula zacznie żółknąć, dodać pieczarki, udusić, osolić.
  4. Przygotowane grzyby połączyć z ugotowaną kapustą, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Uduszone mięso pokrajać w kostkę. Jaja na twardo obrać ze skorupek, pokrajać w cząstki. Mięso wymieszać z kapustą.
  5. Ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm, formując prostokątny placek. Przez środek placka ułożyć wzdłuż nadzienie z kapusty, obłożyć cząstkami jaj, zlepić boki ciasta, formując podłużny pieróg. Przenieść ostrożnie na blachę.
  6. Wstawić do piekarnika o temperaturze około 150°C, upiec, rumieniąc równomiernie na jasnozłoty kolor. Podawać na gorąco z dodatkiem sosu pomidorowego lub stopionego masła (margaryny) jako samodzielną potrawę lub bez dodatków do zup czystych.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*