Makaron ugotować, wkładając, do wrzącej osolonej wody. Boczek pokrajać w cienkie plasterki, a następnie w drobną kosteczkę, podsmażyć lekko na patelni.
Żaroodporne naczynie posmarować niewielką ilością tłuszczu wytopionego z boczku. Kiełbasę obrać ze skórki, pokrajać w drobną kostkę, wymieszać z podsmażonym boczkiem, lekko poddusić.
Ugotowany makaron odcedzić, przepłukać ciepłą wodą, wymieszać z boczkiem i kiełbasą, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Potrawa powinna być dość ostra.
Przygotowany makaron włożyć do żaroodpornego naczynia, wyrównać powierzchnię. Jajko umyć, wylać jego zawartość do miseszki, połączyć z mlekiem i śmietaną, podbijając trzepaczką. Posolić.
Zalać tym sosem makaron, posypać tartą
bułką, wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiec, rumieniąc. Podawać na gorąco z sosem grzybowym lub pomidorowym i surówkami.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!