RISOTTO Z DROBIU

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
trudny
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
30,00 dag
Drobiu
25,00 dag
Ryż
6,00 łyżka
Pasta pomidorowa
15,00 dag
Marchew
15,00 dag
Pietruszka
15,00 dag
Seler
15,00 dag
Por
10,00 dag
Tłuszcz
3,00 łyżka
Ser żółty
1,00 łyżka
Bułka tarta
4,00 łyżka
Posiekana zielona pietruszka
1,00 szt.
Jajko
1,00 szczypt
Sól
1,00 szczypt
Pieprz
1,00 szczypt
Papryka mielona
30,00 dag Drobiu25,00 dag Ryż6,00 łyżka Pasta pomidorowa15,00 dag Marchew15,00 dag Pietruszka15,00 dag Seler15,00 dag Por10,00 dag Tłuszcz3,00 łyżka Ser żółty1,00 łyżka Bułka tarta4,00 łyżka Posiekana zielona pietruszka1,00 szt. Jajko1,00 szczypt Sól1,00 szczypt Pieprz1,00 szczypt Papryka mielona
RISOTTO Z DROBIU
  1. Ryż przebrać, umyć, dobrze osączyć. Łyżkę oliwy lub oleju słonecznikowego rozgrzać w rondlu, wsypać przygotowany ryż, podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając przez kilka minut, zalać podwójną objętością wrzącej wody, osolić. Przykryty rondel z ryżem ustawić na płytce ochronnej, ułożonej na zmniejszonym do minimum płomieniu gazowym. Ugotować na sypko.
  2. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w makaronik, wsypać do rondla, dodać połowę przygotowanego tłuszczu, oprószyć solą, udusić do miękkości, W miarę potrzeby lekko podlewać wrzącą wodą.
  3. Mięso drobiu pokrajać w makaronik. Ugotowany na sypko ryż połączyć z uduszonymi warzywami i mięsem, dodać pastę pomidorową i 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, wymieszać z surowym jajkiem. Przyprawić do smaku solą i ostrą papryką.
  4. Niski szeroki rondel posmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Napełnić rondel przygotowaną mieszaniną, wyrównać powierzchnię, skropić pozostałym tłuszczem, posypać utartym serem.
  5. Zapiec, wstawiając do nagrzanego piekarnika lub pro- diża. Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką. Podawać z dodatkiem sosu grzybowego lub pomidorowego i surówek.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*