ZAPIEKANKA Z RYŻU I PAPRYKI

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
30 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
2,50 Szklanki
Ryżu
0,50 Kilogram
Papryki
25,00 dag
Cebuli
0,50 Kilogram
Pomidorów
10,00 dag
Utartego żółtego sera
5,00 łyżka
Posiekanej zielonej pietruszki
2,00 szt.
Jajka
3,00 łyżka
Oleju
1,00 łyżka
Bułki tartej
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
2,50 Szklanki Ryżu0,50 Kilogram Papryki25,00 dag Cebuli0,50 Kilogram Pomidorów10,00 dag Utartego żółtego sera5,00 łyżka Posiekanej zielonej pietruszki2,00 szt. Jajka3,00 łyżka Oleju1,00 łyżka Bułki tartej1,00 szczypt Soli1,00 szczypt Pieprzu
ZAPIEKANKA Z RYŻU I PAPRYKI
  1. Strąki papryki umyć, oczyścić z nasion; pokrajać w makaronik. Cebulę obraną opłukać, pokrajać w piórka, wymieszać z papryką, udusić z dodatkiem tłuszczu.
  2. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórek, pokrajać w plasterki. Ugotowany na sypko ryż wymieszać z pietruszką, utartym serem i żółtkami, dodać białka ubite na sztywną pianę.
  3. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Uduszone warzywa przyprawić salą i pieprzem. Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem. Układać w nim warstwami ryż, uduszone warzywa i plasterki pomidorów w ten sposów, aby pierwszą i ostatnią warstwę stanowił ryż.
  4. Wyrównać powierzchnię. Posypać tartą bułką. Zapiec, wstawiając do nagrzanego piekarnika. Podawać z dodatkiem zielonej sałaty lub z surówką z białej kapusty.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*