ZAPIEKANKA Z JAJ Z WARZYWAMI

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
15,00 dag
Cebuli
6,00 szt.
Jajek
25,00 dag
Szpinaku
2,00 łyżka
Posiekanych liści estragonu
0,50 łyżka
Posiekanych liści szałwi
1,00 szt.
Ugotowany kalafior
4,00 łyżka
Posiekanej zielonej pietruszki
1,00 szt.
Ząbek czosnku
1,00 szk.
Mleka
15,00 dag
Boczku wędzonego
1,50 łyżka
Masła
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
15,00 dag Cebuli6,00 szt. Jajek25,00 dag Szpinaku2,00 łyżka Posiekanych liści estragonu0,50 łyżka Posiekanych liści szałwi1,00 szt. Ugotowany kalafior4,00 łyżka Posiekanej zielonej pietruszki1,00 szt. Ząbek czosnku1,00 szk. Mleka15,00 dag Boczku wędzonego1,50 łyżka Masła1,00 szczypt Soli1,00 szczypt Pieprzu
ZAPIEKANKA Z JAJ Z WARZYWAMI
  1. Liście boćwiny lub szpinaku przebrać, umyć, osączyć. Pory umyć, zwracając uwagę, aby pomiędzy ich listkami nie pozostała ziemia, osączyć, pokrajać w makaronik.
  2. Liście boćwiny lub szpinaku posiekać. Cebulę obrać, opłukać, posiekać drobno, poddusić z dodatkiem połowy przewidzianego proporcją masła (margaryny), dodać posiekany czosnek, a gdy cebula zacznie żółknąć, dodać posiekane warzywa oraz estragon i szałwię, dusić kilka minut.
  3. Ugotowany kalafior podzielić na różyczki. Jaja umyć, wylewać kolejno ich zawartość do miseczki, zlać do dużego naczynia, ubić trzepaczką, pod koniec ubijania dodać mleko, wymieszać z przygotowanymi warzywami, dodać pokrajany w plasterki i zrumiendiony boczek, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Żaroodporne naczynie posmarować masłem (margaryną), napełnić przygotowaną masą, skropić pozostałym stopionym masłem, wstawić do piekarnika, zapiec. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu z dodatkiem sosów, ziemniaków i zielonej sałaty.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*