SAŁATKA Z PASTERNAKU

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
10 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
70,00 dag
Pasternak
20,00 dag
Por
1,00 szt.
Jabłko
10,00 szt.
Śliwki świeże
20,00 dag
Ser żółty
4,00 łyżka
Posiekane korniszony
4,00 łyżka
Włoskie orzechy
3,00 łyż.
Estragon
10,00 dag
Ryż
25,00 dag
Majonez
3,00 łyż.
Bazylia
1,00 szt.
Natka pietruszki
1,00 szt.
Cytryna
70,00 dag Pasternak20,00 dag Por1,00 szt. Jabłko10,00 szt. Śliwki świeże20,00 dag Ser żółty4,00 łyżka Posiekane korniszony4,00 łyżka Włoskie orzechy3,00 łyż. Estragon10,00 dag Ryż25,00 dag Majonez3,00 łyż. Bazylia1,00 szt. Natka pietruszki1,00 szt. Cytryna
SAŁATKA Z PASTERNAKU
  1. Pasternak przygotować i ugotować jak wyżej. Ostudzić, pokrajać w kostkę. Ser oczyścić ze skórki, pokrajać w drobne słupki czy zapałki. Pory oczyścić, umyć bardzo dokładnie, sprawdzić, czy pomiędzy zewnętrznymi listkami nie pozostała ziemia.
  2. Pokrajać w bardzo cienką słomkę, oprószyć solą i odrobiną cukru, skropić sokiem z cytryny. Jabłko i śliwki umyć. Jabłko obrać, pokrajać w drobną kostkę. W trakcie krajania skraplać sokiem z cytryny, wymieszać z sosem Śliwki wydrylować, pokrajać w paseczki.
  3. Wszystkie przygotowane składniki wymieszać z sosem, dodając jednocześnie ryż, korniszony lub pikle i pokrajane zielone listki roślin przyprawowych. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem.
  4. Gotową sałatkę wyłożyć na salaterkę, posypać posiekanymi orzechami. Ozdobić połówkami śliwek i czerwoną, świeżą lub konserwową papryką, pokrajaną w obręcze, albo cząstkami pomidorów i listkami sałaty czy jarmużu.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*