RYBA ZAPIEKANA Z PIECZARKAMI

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
1,00 łyżka
Mąki
0,25 Szklanki
Oleju
2,00 łyżka
Masła
1,00 Kilogram
Ryby
1,00 szk.
Białego wytrawnego wina
20,00 dag
Pieczarek
2,00 łyżka
Utarty żółty ser
1,00 szt.
Żółtko
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
1,00 szt.
Sok z cytryny
1,00 łyżka Mąki0,25 Szklanki Oleju2,00 łyżka Masła1,00 Kilogram Ryby1,00 szk. Białego wytrawnego wina20,00 dag Pieczarek2,00 łyżka Utarty żółty ser1,00 szt. Żółtko1,00 szczypt Soli1,00 szczypt Pieprzu1,00 szt. Sok z cytryny
RYBA ZAPIEKANA Z PIECZARKAMI
  1. Świeże lub zamrożone ryby umyć, oczyścić, opłukać. Z morskich ryb zdjąć skórę, skropić sokiem z cytryny.
  2. Pozostawić na godzinę w dolnej części lodówki. Ryby pokrajać w poprzek na porcje, oprószyć pieprzem, lekko obrumienić na oliwie lub oleju, osolić, podlać winem. Dusić przez kilka minut pod przykryciem na wolnym ogniu.
  3. Pieczarki oczyścić, umyć, drobno po- szatkować, udusić z dodatkiem masła (margaryny). Czas duszenia to około 10 minut. Podduszone pieczarki oprószyć przesianą mąką, wymieszać, podgrzewać chwilę, wymieszać z winem, mieszając doprowadzić do zawrzenia, odstawić, wymieszać z żółtkiem i utartym serem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Uduszone porcje ryby wraz z sosem, który wytworzył się w trakcie duszenia, wyłożyć na żaroodporny półmisek, na każdą porcję ryby dać odpowiednią ilość sosu pieczarkowego, wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika.
  5. Przed podaniem obłożyć cząstkami cytryny. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu z dodatkiem klusek i sałatek warzywnych.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*