RISOTTO JARSKIE

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
15 minut
Czas gotowania
30 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
2 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
1,00 łyż.
Bazylia
1,00 łyż.
Estragon
3,00 łyż.
Posiekana zielona pietruszka
1,00 łyż.
Margaryna
10,00 dag
Olej sojowy
4,00 łyż.
Pasta pomidorowa
15,00 dag
Utarty żółty ser
15,00 dag
Cebula
30,00 dag
Por
20,00 dag
Seler
20,00 dag
Pietruszka
30,00 dag
Marchew
25,00 dag
Ryż
1,00 łyż.
Przyprawa chilli
1,00 łyż. Bazylia1,00 łyż. Estragon3,00 łyż. Posiekana zielona pietruszka1,00 łyż. Margaryna10,00 dag Olej sojowy4,00 łyż. Pasta pomidorowa15,00 dag Utarty żółty ser15,00 dag Cebula30,00 dag Por20,00 dag Seler20,00 dag Pietruszka30,00 dag Marchew25,00 dag Ryż1,00 łyż. Przyprawa chilli
RISOTTO JARSKIE
  1. Ryż przebrać, umyć, ugotować na sypko, wrzucając do wrzącej wody (2 szklanki) z dodatkiem soli i tłuszczu. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w makaronik lub rozdrobnić w paski na szatkownicy do warzyw.
  2. Obraną cebulę opłukać, posiekać, lekko pod- dusić na suchej patelni. Gdy zmięknie, dodać 3—4 łyżki oleju, zrumienić. Do cebuli dodać pokrajane warzywa i pozostały olej, posolić, skropić wrzącą wodą.
  3. Pod- dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Ugotowany ryż wymieszać z pastą pomidorową, warzywami i utartym serem (pozostawić -1 łyżkę). Przyprawić do smaku solą, chilli lub papryką i odrobiną cukru.
  4. Żaroodporne naczynie posmarować masłem i napełnić przygotowaną potrawą.'Wyrównać powierzchnię, posypać utartym serem. Zapiec w piekarniku.
  5. Risotto podawać posypane zieloną pietruszką z dodatkiem estragonu i bazylii. Odpowiednim dodatkiem będzie sos śmietanowy lub grzybowy i surówka.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*