MAKARON ZAPIEKANY Z KIEŁBASĄ

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
15 minut
Czas gotowania
60 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
25,00 dag
Kiełbasy
25,00 dag
Makaronu
5,00 dag
Boczek wędzony
1,00 szt.
Jajko
0,50 szk.
Mleka
0,50 szk.
Śmietany
1,00 szczypt
Sól
1,00 szczypt
Pieprz
25,00 dag Kiełbasy25,00 dag Makaronu5,00 dag Boczek wędzony1,00 szt. Jajko0,50 szk. Mleka0,50 szk. Śmietany1,00 szczypt Sól1,00 szczypt Pieprz
MAKARON ZAPIEKANY Z KIEŁBASĄ
  1. Makaron ugotować, wkładając, do wrzącej osolonej wody. Boczek pokrajać w cienkie plasterki, a następnie w drobną kosteczkę, podsmażyć lekko na patelni.
  2. Żaroodporne naczynie posmarować niewielką ilością tłuszczu wytopionego z boczku. Kiełbasę obrać ze skórki, pokrajać w drobną kostkę, wymieszać z podsmażonym boczkiem, lekko poddusić.
  3. Ugotowany makaron odcedzić, przepłukać ciepłą wodą, wymieszać z boczkiem i kiełbasą, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Potrawa powinna być dość ostra.
  4. Przygotowany makaron włożyć do żaroodpornego naczynia, wyrównać powierzchnię. Jajko umyć, wylać jego zawartość do miseszki, połączyć z mlekiem i śmietaną, podbijając trzepaczką. Posolić.
  5. Zalać tym sosem makaron, posypać tartą bułką, wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiec, rumieniąc. Podawać na gorąco z sosem grzybowym lub pomidorowym i surówkami.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*